Нова година Турция

Нова година Турция

С многобройни очаквания и надежди хората в различни части на света навлизат в новата година. За да планирате по уникален начин празненствата в навечерието на Нова година, можете да отидете в Турция. Новогодишният празник е един от значимите празнични дни в Турция, в който хората се отдават на множество изпълнени със забавления събития, изключителни дейности и др. в цялата страна. Ако искате да опознаете нови градове в Турция, изберете най-добрите места за вашето празнуване на нова година 2023 в Турция. Независимо дали ще се разхлаждате по улиците на Турция или ще прекарате няколко уютни нощи в луксозен хотел, ето някои от нашите предложения относно най-доброто място за празнуване на нова година в Турция.

Времето в Анталия

Карта на Анталия

БЕЛЕК - ПЕРЛАТА НА ТУРСКОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

Защо да изберете Белек за вашето посещение в Турция

БЕЛЕК - ПЕРЛАТА НА ТУРСКОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

Posted by Exotic Holiday on 2022-09-09

КАКВО ДА ПРАВИМ В АНТАЛИЯ ЗА НОВАТА ГОДИНА. ПОЧИВКИ В АНТАЛИЯ ЗА НОВАТА ГОДИНА

Вижте нашите идеи за посещение на забелеижтелности и активности, ако изберете Анталия за новогодишното си празненство.

КАКВО ДА ПРАВИМ В АНТАЛИЯ ЗА НОВАТА ГОДИНА. ПОЧИВКИ В АНТАЛИЯ ЗА НОВАТА ГОДИНА

Posted by Exotic Holiday on 2022-09-09

Ако сте доста объркани относно това къде да прекарате новата година в Турция, предлагаме ви да се насочите към Анталия. Анталия е абсолютно забележителната дестинация за посрещане на Нова година в Турция, където можете да гледате умопомрачителни танцови изпълнения, концерти с музика на живо и др. Множество хотели и ресторанти в Анталия са домакини на уникални събития в рамките на новогодишните тържества, за да забавляват гостите и туристите. В Анталия се намират красиви планини, откъдето можете да наблюдавате зашеметяващи фойерверки. След като хапнете вкусна вечеря, можете да се отправите навън, за да се наслаждавате на музика на живо през цялата нощ. Улиците на Анталия стават оживени по случай Нова година с многобройни събития и огромни тълпи, които се събират на едно място, за да посрещнат новата година.

Нова година Анталия

Нова година Турция Кемер

Нова година Турция Кемер

Белек е красив курортен град, разположен на южното средиземноморско крайбрежие на Турция. Известен е с термалните си извори, красивите си плажове и голф игрищата. Това е място, което задължително трябва да посетите, за да прекарате весело и спокойно новата година. В Белек можете дори да станете свидетели на най-добрите партита по време на пътуване и курортни партита. С концерти с музика на живо, изпълнени със забавления дейности, приключенски разходки и вкусна храна, посрещнете новата година със семейството си. На юг от центъра на Анталия, плажът Лара е популярен с мекия си бял пясък и добрите условия за семействата, подкрепен от кафенета и ресторанти и с много дейности - от наемане на джетове до стоящи гребла за тези, които искат да се разходят във водата. Шезлонги и чадъри могат лесно да се наемат за тези, които не искат да правят нищо по-натоварващо от това да се наслаждават на слънцето. В този район са разположени голяма част от хотелите на плажа в Анталия, така че за посетителите, пристигащи тук за почивка, която е посветена на слънцето, морето и пясъка, плажът Лара е основната атракция.

Нова година Турция Белек

Подобният на лабиринт квартал Kaleiçi е създаден за разходки. По калдъръмените улички се редят перфектно реставрирани белосани и червени османски имения, които сега са дом на множество бутикови хотели, магазини за сувенири, художествени галерии и ресторанти. Макар че това е по-скоро място, където просто можете да подишате старинната атмосфера, има и много малки туристически атракции за тези, които искат да разгледат забележителностите. На главния площад има крепостна порта и облицована с камъни часовникова кула, а джамията Текели Мехмет Паша от XVIII в. си заслужава да бъде разгледана само заради сложните вътрешни плочки. По протежение на Hesapçi Sokak ще откриете изящното Kesik Minare (пресечено минаре). Унищожено от пожар през XIX в., това е всичко, което е останало от сграда, започнала живота си като римски храм, превърната във византийска църква и накрая станала джамия.

Нова година Турция
Нова година Турция Белек
Нова година Турция Сиде

Нова година Турция Сиде

Старото пристанище на Анталия в северозападния ъгъл на стария град, сгушено в ниша в скалите, е живописно сгушено в кафенета и ресторанти с изглед към леко поклащащи се яхти, готови да се отправят към Средиземно море. Със сегашната си спокойна атмосфера на лодки за удоволствие е трудно да си представим, че това място някога е било основен икономически център на Анталия, но от II в. до средата на XX в. това е било главното пристанище, което е носило търговия и просперитет на града и околния регион. В наши дни идвате тук, за да гледате залеза на слънцето над морето, докато пиете кафе, или за да се качите на борда на някое от екскурзионните корабчета за еднодневна обиколка, насочена към попиване на слънцето, разглеждане на пищните крайбрежни гледки и плуване в Средиземно море.

Нова година Турция Алания

Западно от центъра на Анталия, плажът Коняалти е една от двете основни пясъчни ивици на Анталия, с живописен гръб на планините, които се спускат към бреговата линия отвъд. През лятото тази ивица (която е по-скоро чакълеста, отколкото пясъчна) е изключително популярна сред местните и чуждестранните посетители, а мързеливите плажни дни са улеснени от множеството осигурени удобства. Могат да се наемат шезлонги с чадъри, има добри тоалетни и душове, а по осеяната с палми крайбрежна алея зад плажа са разположени магазини за закуски, кафенета и ресторанти, където можете да похапнете. До плажа се стига лесно от града, така че той е много популярен сред посетителите, които са избрали да отседнат в атмосферните бутикови хотели в стария град на Анталия, както и сред посетителите на хотелите на плажа.

Нова година Турция Белек
Нова година Турция Екзотик Холидей

Основната причина любителите на историята да посетят Анталия е да направят еднодневна екскурзия до Аспендос, на около 47 км източно. На този археологически обект се намира римски театър, който се смята за най-добре запазения в света и е една от най-големите туристически атракции в Турция. Славните дни на този бляскав, древен град са през II и III век, когато са построени повечето от руините, които могат да се видят днес. С изключение на театъра, който е напълно възстановен и може да побере 15 000 души, голяма част от останалата част от обекта все още се намира в руини и вероятно е интересна само за най-ентусиазираните туристи. Ако не разполагате с достатъчно време, но искате да разгледате колкото се може повече забележителности в района на Анталия, екскурзията до водопадите Аспендос, Перге и Манавгат ви позволява да разгледате три от най-популярните забележителности в рамките на един ден. Тя включва обиколка на римските руини в Аспендос и Перге, вход за Аспендос и водопадите (които се намират близо до Сиде), обяд, както и вземане и изпращане от вашия хотел в Анталия.

Нова година Турция Екзотик Холидей

Frequently Asked Questions

В Турция се намират множество обекти на ЮНЕСКО и много исторически останки. Това важи в голяма степен и за Анталия, тъй като градът някога е бил голямо селище във Византийската империя, а по-късно и в Османската империя. Туристите могат да се насладят на няколко запазени артефакта и структури, датиращи от III в., в местния район и около него, като например:

  • Адриановата порта
  • Музей на Анталия
  • Римското пристанище
  • Kaleiçi (Старият град на Анталия)
  • джамията Йивлиминаре

Районът около града не без основание е известен като Турската ривиера. Тук се наблюдават горещи и сухи лета и меки дъждовни зими, както и типичен средиземноморски климат през цялата година. Анталия има средно около 300 слънчеви дни годишно, което я прави чудесно място за почитателите на слънцето.

Средна дневна температура през лятото: 30 - 34ºC
Средна дневна температура през зимата: 14 - 17ºC

Пристигане в Анталия с въздушен транспорт

Международното летище на Анталия се намира само на 13 км от центъра на града. То разполага с два международни и един вътрешен терминал и може да приеме близо 20 милиона пътници годишно. Българските граждани нямат нужда от виза за влизане в страната - могат да бъдат допуснати в Турция само с лична карта, която има валидност поне 5 месеца от датата на влизане в страната.

Пътуване до Анталия с кола или автобус

В допълнение към летището, посетителите, които пътуват с кола или автобус, разполагат с многобройни възможности за придвижване в и около града. Националните автобусни компании предлагат услуги от и до Анталия до дестинации в цяла Турция, а пътуващите с кола могат да пристигнат в града по държавните магистрали D650, D400 и Е87.

Лято: Юни - август
Пиковият сезон за посещение на Анталия е от юни до август, когато времето е горещо и влажно. Водата в морето и реките е идеална за плуване. Ще намерите много туристи в града и на местните плажове. За да откриете по-малко населени места, трябва да излезете извън града за един ден в Чирали, Кас или да се отправите на групова или частна екскурзия с лодка.

Есен: Септември до ноември
Когато пиковият туристически сезон приключва, от септември до началото на ноември, все още ще имате топло време без силната жега и влажност на летните месеци. Това е любимото ни време от годината за престой навън със семейството ни. Прекарайте деня в разходки и опознаване, посетете вътрешен двор на местно кафене, за да наблюдавате хората, или посетете древните руини в града.

Пролет: Пролет: от март до май
С настъпването на пролетта местните жители нямат търпение да излязат навън, след като са били на закрито през студените дъждовни зимни месеци. Цветята цъфтят, времето е все още хладно, но започва да се затопля с приближаването към летните месеци.  Въпреки че времето може да е по-топло, морето и местните реки все още са доста студени и не са идеални за плуване. Ако това, което търсите, са туризъм и приключения на открито под слънчевите лъчи и с по-малко тълпи, това е чудесно време от годината да сте тук!

Районът около Анталия е завладяващ по отношение на природното разнообразие. Самият град е разположен на високи крайбрежни скали, предлага гледки към планините Таурус и е дом на впечатляващите водопади Дюден.

Само на кратко разстояние извън града обаче посетителите ще открият каньони, диви реки и красиви зелени национални паркове. Те не само спират дъха по време на пешеходни преходи, но и предлагат многобройни приключенски турове с рафтинг, каньонинг и катерене. Някои от най-големите природни забележителности, които трябва да видите в Анталия, включват:

  • водопадите Дюден
  • Пещерата Караин
  • Национален парк "Каньон Копрулу
  • Национален парк Altinbesik Cave
  • Национален парк Термесос

Има много възможности за прекарване на времето във водата, за пешеходен туризъм, а за търсещите приключения - за парапланеризъм или парасейлинг. Ако това е само една от спирките в маршрута ви за пътуване до Анталия, докато сте в Турция, препоръчваме 2 - 4 дни в зависимост от това колко време имате какво искате да правите, докато сте тук.

Анталия е известна със своите плажове и е чудесна дестинация за морска почивка. Има обаче две известни местни места, към които се стичат повечето туристи. Това са плажът Коняалти и плажът Лара.

Плажът Конялти е най-престижният и развит от двата плажа. Този плаж с едрозърнест пясък се простира на 7 км в западната част на града и се намира между скалите и планината Бейдаглари. Той се обслужва изцяло от спасители и разполага с душове и съблекални на място.

Плажът Лара, от друга страна, се простира на цели 10 км източно от Калейчи. Този пясъчен и чакълест плаж, който се намира само на 45 минути от центъра на града, също предлага пълни удобства като душове, шезлонги, в допълнение към много ресторанти и места за отдих.